Schuld - Walter van den Berg

Gepubliceerd op 5 april 2018 om 16:42

Een kijkje in de tokkie wereld van Amsterdam Nieuw-West                                                                                    

In dit boek lees je over de redenen en gevolgen van een moord in het plaatsje Amsterdam Nieuw-West.

Berg, Walter van den, Schuld (Das Mag Uitgevers)  (januari 2016)

 

‘Welkom in een wereld waarin mannen helden willen zijn, maar waar niemand ooit wordt gered.’ Dit is een van de dingen die Walter van den Berg over het verhaal vertelt. Het boek ‘schuld’ gaat over verschillende karakters die leven in de wereld van de autochtone onderklasse. Het is een wereld van wanhoop, ellende en het maken van verkeerde keuzes. We volgen hier meerdere mensen, maar het verhaal draait vooral om Kevin en Ron. Kevin is afgebeeld als een onafhankelijke jongen, die door zijn vader Ron wordt verwaarloosd, omdat Ron schulden heeft die hij niet kan afbetalen. Hierdoor wordt Kevin, die VWO heeft gedaan, erg beïnvloedt. Hij doet niet meer zijn best met zijn studie en gaat van het padje af lopen. Walter van den Berg heeft het keiharde milieu in Amsterdam Nieuw-West prachtig laten zien. Ik vind het een fascinerend boek, maar ik kan niet zeggen dat ik het echt een geweldig boek vind.

Een belangrijke reden dat ik het boek toch wel fascinerend vond, is dat de personages heel levensecht en geloofwaardig overkomen. ‘Liefje, zei Annet, en ze pakte Sandra’s handen, je mag je vrij voelen, dat gevoel mag bestaan, je hebt er recht op. Nee, zei Sandra, ik heb daar geen recht op. Natuurlijk wel – Niet! Ze huilde met haar gezicht in haar handen.’ Dit is een van de citaten waaruit ik het gevoel krijg dat de personages echt zijn. Sandra verwijt zichzelf dingen en voelt zich vreselijk omdat ze opgelucht is over dat er iets ergs is gebeurd met iemand anders.                                                                    De belangrijkste reden dat ik het boek niet geweldig vind, is dat je moeilijk door het boek heen komt, vooral door de verwarrende chronologische opvolging. Je springt van het ene jaartal naar het andere en moet zelf maar uitvogelen wat er nou eigenlijk gebeurd is. In het boek spring je bijvoorbeeld van 12 juli 2006 opeens naar 20 november 2015. Hierdoor heb je soms helemaal geen zin meer om je compleet te verdiepen in het boek, en alles weer moet herinneren om het verhaal nog enigszins te kunnen volgen.

Al met al vind ik ‘schuld’ een middelmatig boek, met positieve en negatieve kanten. Als je houdt van realistische boeken waarvan de karakters ‘echt’ voelen, en ook je concentratie goed bij het verhaal kan houden, dan is ‘schuld’ misschien wel het boek voor jou. Als dit niet het geval is, dan is het mijn schuld.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.